Velünk vagy ellenünk…helyett, együtt!?

Velünk vagy ellenünk…helyett, együtt!?

Mi a kritikus gondolkodás? A kritikai gondolkodás olyan gondolkodásmód, amelynek során megkérdőjelezed, elemzed, értékeled és megítéled azt, amit olvasol, hallasz, mondasz vagy írsz. 

A kritikus gondolkodás alkalmazása nem azt jelenti, hogy negatív vagy a hibákra összpontosít.

Kritikus gondolkodó (vallalkozasvezeto.hu)

Amikor, 2020-ban elkezdtem alkalmazni a kritikus gondolkodást, egy magas szintű oktatás folyamataként illetve a helyzet kontextusa alapján, sokan, magasabb értelmi szintű ismerőseim, barátaim félre értelmezték mindazt amit megfogalmaztam. Negatívnak, kekeckedőnek tartottak pedig azt gondolná az ember, hogy a tanárok, újságírók, üzletemberek különbséget tudnak tenni a kritikus gondolkodás és a kekeckedés között. Sajnos nem ezt tapasztaltam.

Részben ennek köszönhetően meg is csappant a társaságom és ugyanazt vettem észre ami a közéletben is zajlik, hogy amennyiben nem értesz egyet egyik oldallal, ők minden áron be szeretnének lökni egy skatulyába és az ő szűk látásmódjuknak köszönhetően(ami a kritikus gondolkodás hiányából is fakad) egyből az általuk képviselt tábor ellentétébe száműznek téged. – ez csupán az ő megitélésük, az ő sztereotípiájuk, nem pedig a valóság.

Ennél nagyobb hibát el sem követhetnek a mi generációnkkal szemben és mégis megteszik. Tanárok, újságírók, üzletemberek, politikusok egyaránt.

Amelyik skatulyába tartozom én, azt ők nem ismerik.

Azt hiszik, mi is olyanok vagyunk mint ők, pedig nem. Majd amikor ezt felfogják akkor rájönnek, hogy mi nem vagyunk az ellenségeik, sőt, a közösség legnagyobb ellensége ők saját maguk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük