Mi lenne, ha a ChatGPT írna helyettünk? – Avagy a lustaság forradalma

Mi lenne, ha a ChatGPT írna helyettünk? – Avagy a lustaság forradalma

Képzeld el, milyen lenne az élet, ha a ChatGPT írná meg helyettünk az összes e-mailt, jelentést, szerelmes levelet és még a bevásárlólistát is. Egy ilyen világban az emberek sokkal több időt tölthetnének hasznos dolgokkal… például szundikálással. És persze a macskák simogatásával, mert hát ki tud ellenállni egy doromboló cicának?

Nos, jöjjön a nagy kérdés: mi történne, ha a ChatGPT venné át a szövegírás terhét? Először is, kevesebb lenne a helyesírási hiba. Legalábbis reméljük, mert bár a mesterséges intelligencia sok mindenre képes, néha azért ő is megküzd egy-egy szokatlan magyar szóval. Meg hát, ki tudja, lehet, hogy egyszer csak elkezdene nyelvjárásban írni. Képzeld el, hogy a hivatalos leveledet a következőképpen zárja le: „A legnagyobb tisztelettel, Jóska bá’ a sarokból.”

A munkahelyeken a főnökök is hamar megszoknák az új rendszert. Elvégre ki ne örülne annak, hogy nem kell többet órákon át szerkeszteni a prezentációkat? A legújabb projektről szóló beszámolókat is gyorsan megírná a gép, és még az sem lenne gond, ha a jelentés közepén egy-egy apró vicc csúszna be. Mondjuk, hogy a Q3-as eredmények „szárnyaltak, mint egy pingvin egy rémálomban”. Ki mondta, hogy a pénzügy nem lehet mókás?

A szerelmes levelek világában is forradalmi változások következnének be. Nincs többé kínos pillanat, amikor a „szíved dobbanása” helyett véletlenül azt írod, hogy „szíved dobhártyája”. A ChatGPT gondoskodik róla, hogy minden szavad romantikus és szívmelengető legyen. Bár lehet, hogy néha túlzásba esik, és a végén Shakespeare-t megszégyenítő költeményt küld a kedvesednek. De hé, ki ne akarna egy kis irodalmi túlzást a hétköznapokba?

Ami a bevásárlólistákat illeti, az igazi móka ott kezdődik. Képzeld el, hogy a gép nem csak a szokásos tejet, kenyeret és tojást írja fel, hanem hozzáad egy kis extrát is: „Ne felejtsd el a varázsbabot és a hétmérföldes csizmát sem!” Ki tudja, lehet, hogy a következő nagy kalandod pont a szupermarketben kezdődik.

De nem csak a szórakozásról szólna az élet a ChatGPT-vel. Gondoljunk csak a diákokra, akiknek nem kellene többet éjszakába nyúlóan dolgozniuk az esszéiken. Persze az is előfordulhat, hogy a tanárok gyanút fognak, amikor minden dolgozat tökéletes nyelvtannal és szókincscsel íródik. Végül is, ki hitte volna, hogy az osztály legrosszabb diákja egyszer csak Ady Endre reinkarnációja lesz?

Összefoglalva, ha a ChatGPT írná helyettünk az összes szöveget, az életünk tele lenne meglepetésekkel, nevetéssel és egy kis irodalmi túlzással. És bár a lustaság lehet a forradalom motorja, azért ne felejtsük el, hogy néha jó érzés saját kezűleg megírni egy-egy levelet. Még akkor is, ha a végén egy-két hibával sikerül. Végtére is, attól lesz igazán emberi.

írta: ChatGPT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük