Mi Folyik Itt!?

Mi Folyik Itt!?

A víz, az emberi szervezet fő alkotó eleme. Ezért fontos, hogy oda figyeljünk rá!

Az újszülöttek kb. 75-80%-át víz képezi. A felnőttek testének kb. 65-72%-a víz, pl. egy 80 kg súlyú felnőtt szervezet kb. 54 l vizet tartalmaz. A tüdő 90%-a, a vér 82%-a, a bőr 80%-a, az izmok 75%-a, az agy 70%-a, a szív 75%-a, a máj 84%-a, a csontok 22%-a víz. Egy ember évente több mint 1000 liter folyadékot megiszik, és a veséken naponta 180 liter testnedv folyik át.
Csak az édesvíz alkalmas emberi fogyasztásra, így van ez az állatok és növények esetében is.
Az ember étel nélkül hetekig is kibírja, víz nélkül másfél nap után elpusztul. A víz szerepe az emberi testben létfontosságú.

www.octaform.hu

Hogy miért is kezdtem ezt a blogot ezzel a tudományos adattal!? Egyszerű, mivel a víz szerepe az emberi testben létfontosságú és szerencsére kisvárosunkban az utcán folyik az „élet”, ami még(nem szeretnék tanácsot adni az illetékeseknek) ingyenes. Szerencsére rengetegen élnek is ezzel a lehetőséggel, évtizedek óta és vigyáznak ezen kutak épségére.

Artézi kút, az olyan fúrott kút, amelyből a víz magától folyik ki, tehát mintegy természetes szökőkút. A név onnan van, mert Európában az első ilyen kútat Franciaországban az Artois. grófságban fúrták 1126-ban. Khinában és a libiai sivatag oázisain már sokkal régebben megpróbálkoztak a víznyerés ezen módjával. Az A. fúrásának elve abban áll, hogy függőlegesen lefelé lyukat mélyesztenek (fúrnak), mig olyan vízrétegre akad a kutak furása körül. Akad. Értesítő 1871.

www.arcanum.com

Logikus is, hiszen ahelyett, hogy pénzt költenénk(főleg az infláció kellős közepén, de nem csak) egy az emberi léthez létfontosságú, napi használatban lévő termékre erőforrásra, csupán időt kell szakítanunk egyszer egy héten, hogy elmenjünk a városban lévő artézi kutak egyikéhez és megmerítsük üvegeinket, bödönjeinket.

Vízöntőként, évek óta az én nemes feladatom a családot ellátni ezen természetes erőforrással és ezt büszkén meg is teszem, akár hetente többször is. 15-20 perc alatt megvan egy heti ellátása 3 családnak.

A mai napon sajnos egy elszomorító hírt olvastam, amit messengeren küldtek, hogy a tenkei úti artézi kutat, ami már a felújítása óta, gyengén folyt az egyik csövön, megrongálták és letörték mindkét csövét…

Mi folyik itt!? – kérdeztem halkan magamban, amire sajnos tudom a választ csak nehezen tudom elfogadni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük