Mikor vizet prédikálsz és bort iszol.

Mikor vizet prédikálsz és bort iszol.

Sokszor hallhattuk már, hogy maradjunk itthon, tervezzük a jövőt a hazánkban. De vajon ezt komolyan is gondolják, valóban megtesznek érte mindent vagy ez csak egy rózsaszín köd? Nézzük csak ifjúsági, civil és zenei megközelítésből.

Civil szervezet elnökként még a 2010-es évek közepén, szegedi partnerünkkel egy 1 millió eurós pályázatot tettünk le gyógynövények termesztése, feldolgozása és értékesítése céljából, ami állttal egy tucat fiatalnak teremtettünk volna munka és szakmai lehetőséget. Itthon. Sajnos a pályázatot végül nem nyertük meg, a bicskát viszont az nyitotta ki a zsebembe, hogy belső információk szerint, a polgármesterünk húzta keresztbe a pályázatunk sorsát, mondván, hogy nincs erre itt szükség.

Zenei szinten tendenciaként azt tapasztaltam, hogy a helyi zenekarok nagyrészt ingyen lépnek fel a rendezvényeken. Ez eddig rendben is van, nagyrészt itthon én sem kértem honoráriumot főleg ha egyedül léptem fel, csak így a fejlődés lehetősége is gátolva van.

Természetesen azon zenekarok akik máshonnan érkeznek, ismertek vagy kevésbé ismertek, szép kis összeggel távoznak. Lapátoljuk kifele a pénzt ahelyett, hogy a helyiekbe fektetnénk ami hosszútávon gazdasági és társadalmi szempontból is profitálhat. Inkompetencia a maximumom, vizet prédikálnak és bort isznak.

Abban az esetben ha csupán hobbi zenekarként szeretnének működni, akkor is vannak költségek: próbaterem, hangszerek, kiegészítők. Amennyiben profi szinten szeretnék űzni ezen mesterséget akkor a költségek is jóval magasabbak, kiegészülve technikai, stúdió bérlés, videóklipek forgatása illetve marketing szolgáltatásokkal.

Mivel elsősorban ez szerelem, munka mellet természetesen áldoznak is a lehetőségeik szerint az előadók erre.

Maradjunk itthon, tervezzük a jövőt a hazánkban.

A pofátlanság ott kezdőik, mikor elvárják az ingyen fellépést de semmilyen szintű támogatást nem adnak, sőt még egy 4 tagú rock zenekart, fejenként 5 ronos italjeggyel megaláznak (igen összesen 20 ron mikor a helyszínen 6 ron egy sör). Nem kértek semmit, ha nem tudsz adni, ne adj de ne alázd meg azt aki szórakoztatni jött. És helyi. És közben arról ugatsz, hogy a helyieket támogatod. Pff…

A másik pofátlan húzás, mikor a helyi zenekar próbatermet szeretne bérelni (igen, pénzért) a művelődési házban de erre sincs lehetőség.

Ezek után ne csodálkozzon senki azon, hogy egyetlen magára valamit is adó helyi zenekar sem megy el zenélni a jelenlegi városvezetés bármelyik rendezvényére is.

A legjobb még mikor az ötleteket lenyúlják, úgy hogy aztán az ötletgazdát teljesen kiszorítják a rendezvényből. De erről majd picit bővebben az ősszel induló Back2Basics podcastunkban kitérünk.

Summa summarum, nem hogy nem tesznek meg mindent azért, hogy a fiatalok itthon maradjanak, inkább mindent elkövetnek azért, hogy a tehetségeket nyugatra exportálják… Árulás 3.0.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük