Probléma —–> Megoldás

Probléma —–> Megoldás

1. Ismerjük fel és határozzuk meg a problémát
2. Találjunk lehetséges megoldásokat
3. Válasszuk ki a legjobb megoldást
4. Ültessük gyakorlatba a kiválasztott megoldást

A probléma megoldás két típusú mentális készséget is igényel: elemzőt és kreatívat.

Az elemző vagy logikus gondolkodás olyan készségeket foglal magába mint a rendszerezés, összehasonlítás, értékelés, kiválasztás. Logikai keretbe helyezi a problémát, és segít kiválasztani a legjobb megoldási alternatívát, a lehetőségek teljes tárházából leszűkített alternatívák közül (konvergens folyamat). Az elemző gondolkodás gyakran dominálja a zárt problémák megoldását, ahol több lehetséges okot is azonosítanunk és elemeznünk kell, hogy a valós okokat feltárjuk.

A kreatív gondolkodás egy divergens folyamat, a képzelet erejét használjuk, hogy létrehozzunk egy sor megoldás javaslatot. Szükséges, hogy az egyértelmű dolgok mögé is betekintsünk, az ötletelés elsőre irreálisnak tűnhet. A nyitott problémák megoldásában sokat segíthet a kreatív gondolkodás

Skills+ (skillsplusproject.eu)

A problémák, szerte a világban egyre nagyobbak és ahogyan azt már a február 1.-én posztolt „JÓL VAN EZ ÍGY…” – HANGULAT című bejegyzésemben leírtam, úgy érzem nincs igazi akarat az aktuális vezetők felől a valódi megoldásokra.

Jobban elemezve azóta a helyzetet( több mint 10 éve a minőségügyben dolgozóként) arra jöttem rá, hogy nem elég lecserélni az embereket, teljesen más gondolkodásmód/paradigma váltás kell, másképp a jó szándékkal együtt süllyed el a hajó.

Nem elbagatellizálva azt, hogy jót akar minden oldal, de nézzük meg a sok „jó akarás” következményeit. Az elmúlt 34 év döntéseinek következményei tisztán láthatóak és az annak köszönhető problémái egyre nagyobbak.

album-art

2024

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük