Indoktrináció

Indoktrináció

Befolyásolt tanítás. Valamilyen politikai célnak vagy eszmének alárendelt céltudatos (elő)nevelés. Katonai értelemben: Pszichológiai alapú kiképzés a katonák részére.

Az „indoktrináció” szó jelentése a magyar nyelvben az, hogy valaki vagy valami – általában hatalmi vagy befolyási pozícióban lévő személy, intézmény vagy rendszer – erőszakosan, agresszíven vagy manipulatív módon próbálja rávenni másokat arra, hogy elfogadják és elhiggyék bizonyos politikai, vallási vagy ideológiai nézeteket, gondolkodásmódokat. Az indoktrináció során általában nincs helye kritikai gondolkodásnak vagy saját véleménynek, az embereknek szinte kötelező elfogadniuk a rájuk kényszerített nézeteket. Az indoktrináció fogalma tehát azt írja le, amikor valaki vagy valami megpróbálja befolyásolni mások gondolkodását és viselkedését úgy, hogy egy adott ideológiai rendszert elfogadjanak és betartsanak anélkül, hogy kritikusan megvizsgálnák azt. Az indoktrináció gyakran előfordul politikai diktatúrákban, vallási fundamentalista csoportokban vagy autoriter rendszerekben. Az indoktrináció célja általában a közösség egyenlővé tétele és a kritikus gondolkodás elnyomása.

A SZÓ EREDETETE, ETIMOLÓGIÁJA

Az „indoktrináció” szó eredete a latin „indoctrinatio” kifejezésre vezethető vissza, amelynek jelentése „tanításba fogadás” vagy „oktatás”. A „indoctrinatio” szó a latin „indoctrinare” igéből származik, amelynek jelentése „beoktatni” vagy „megtanítani”.

A kifejezés eredetileg az egyházi oktatásban kezdett elterjedni a középkorban, ahol az egyház tagjait hivatalosan megtanították a hitre és a vallásra. Az indoktrináció ebben az értelemben arra utalt, hogy az egyénnek elfogadnia kellett bizonyos hitigazságokat és dogmákat, és ezeket nem lehetett megkérdőjelezni.

Az indoktrináció kifejezést később átvitt értelemben használták, hogy leírják olyan folyamatot, amely során egy személy vagy csoport befolyást gyakorol másokra, hogy elfogadják bizonyos nézeteket vagy gondolkodásmódokat. Ez általában akkor történik, ha valaki erőteljesen és rendszeresen ismételgeti vagy manipulálja az információkat, hogy meggyőzze másokat az adott nézetek helyességéről.

Az indoktrináció kifejezés negatív konnotációval bír, mivel azt sugallja, hogy az egyén vagy csoport manipulálja mások gondolkodását vagy befolyásolja őket olyan módon, amely korlátozza a szabad gondolkodást és kritikai értékelést.

Forrás: nonprofitmedia.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük