Biztos, hogy jól emlékszel?

Biztos, hogy jól emlékszel?

Minden felől azt hallom illetve olvasom, hogy az embereknek hal memóriájuk van ami arra utal, hogy rövid ideig emlékeznek dolgokra és hajlamosak gyorsan felejteni. Tudok példákat erre amivel megerősíthetem ezen állítást és ha a magam példájából indulok ki, meg is tudom cáfolni.

Tehát nem általánosíthatunk ebben sem.

Nem is szabad, nem is kell.

Tegnapi nap folyamán történt velem egy nagyon furcsa dolog.
Jöttem haza Nagyváradról, a megszokott időben és útvonalon és egy pillanatra egy megmagyarázhatatlan dologra lettem figyelmes.
Egy házra a váradi úton, ami úgy villant be elém mintha eddig soha sem láttam volna.
Persze azonnal magyarázatot próbáltam keresni, hogy biztosan kivágtak egy nagyobb fát, esetleg növényzetet ami eddig eltakarta a kerítést és magát a házat, ezért tűnik úgy mintha az égből pottyant volna oda, de valahogy nem győztem meg saját magam.

A vacsora-ebédnél(nálunk ez megszokott a rohangálás révén), elmeséltem Katának ezt a megtapasztalást és ő egyből rávágta: „Hallottál már a Mandela-effektusról?”
Néztem mint borjú az új kapura, mindig tanul valamit az ember.

Nem ritka eset, hogy az emberek egyformán emlékeznek egy eseményre, film jelenetekre vagy egy személyre, mindezt tévesen. A valóságban minden teljesen máshogy történik, mint ahogy arra a tömeg visszagondol. Vajon mi lehet ennek az oka? Párhuzamos Univerzumok vagy tömegpszichózis? A „tömeges rosszul emlékezés”, avagy a Mandela-effektus felkavaróan sok ikonikus személyt és művet érint, ami már szinte hátborzongató.

Előfordult valaha veled, hogy száz százalékig biztos voltál az emlékezetedben, amiről aztán később kiderült, hogy egyáltalán nem is úgy volt? Valószínűleg csak rosszul emlékeztél a dologra, de ha elég sokan vannak így ugyanazzal a dologgal, akkor beszélünk a Mandela-effektusról.

www.life.hu

Mandela-effektus, Stockholm szindróma, rengeteg olyan betegség van aminek a tünetei a kisvárosunk lakóira is jellemzők. De lehet csak tévedek és többet látok bele mint ami a valóság, hisz gondolom senki nem feledkezett meg a 2020-as önkormányzati választások másnapján mi történt a „szemétpénzzel”, ugye?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük